Dette er skrevet av privatpersoner og ikke av helsepersonell, Det er derfor viktig å snakke med legen sin om hva som er rett behandling.

Veilederen til Den Norske Legeforening blir brukt av det Norske helsevesen i forhold til hvordan de går frem med behandling og diagnostisering. Den finner du her.

Ved Hyperemesis fungerer sjeldent rådene for vanlig svangerskapskvalme, og man kan fort bli frustrert over velmenende råd om å spise ingefær og tørre kjeks. Det kan allikevel være nyttig å prøve ut alle råd man får mot kvalme i starten først for å se om noe fungerer for akkurat deg.

Alle responderer forskjellig på behandlinger og medisiner og det er viktig å finne den behandlingen som passer for akkurat deg i samråd med legen din.

Vi vil liste opp behandlingsalternativene ved Hyperemesis Gravidarum for å øke kunnskapen rundt hvilke alternativer det er der ute.

Medikamentell behandling

Anti-emetikum:
Det finnes mange kvalmestillende medisiner på markedet som kan lette på kvalmen. Det er viktig å ta kontakt med lege for en vurdering av hva som er riktig for den som lider av hyperemesis. Ta kun kvalmestillende i samråd med lege!

Det finnes alternativer til kvalmestillende i pilleform hvis man ikke klarer å holde piller nede, for eksempel å få dette intravenøst.

Tidlig start med kvalmestillende er sagt å kunne forkorte forløpet til hyperemesis. Hvis man har hatt tidligere hyperemesis svangerskap kan tidlig tilførsel av kvalmestillende, så snart kvalmen begynner å merkes, gjøre forløpet lettere og kortere. Dette er ikke dokumentert, men det er flere som har opplevd kortere eller lettere hyperemesis forløp ved tidligere kontakt og behandling av helsepersonell.

Rehydrering:
Rehydrering er nyttig for å komme seg ut av ketose og bedre allmenntilstanden. Når man går lenge uten å holde på mat og drikke blir man dehydrert og dette går utover det fysiske og psykiske hos denne personen.

Rehydrering innebærer i dette tilfellet intravenøs næring og gjøres som oftest på sykehuset, enten poliklinisk eller ved en innleggelse.

Hvis man har gått lenge uten noe særlig inntak av mat og væske kan noen dager på sykehus være nødvendig for å bli skikkelig rehydrert igjen.

Noen ganger kan det være et alternativ med rehydrering jevnlig på poliklinikk eller hjemme (med profesjonell hjelp på hjemmebesøk) hvis man ikke klarer å holde på mat og væske over lengre tid.

Sonde-ernæring kan også være et alternativ hvis man ikke kan holde på maten og væske over tid.

Hvis behandlingen over ikke fungerer, vil sykehuset se på andre alternativer i henhold til Den Norske Legeforening sin veileder i forhold til diagnosen HG.

NB!
Veilederen til Den Norske Legeforening blir brukt av det Norske helsevesen i forhold til hvordan de går frem med behandling og diagnostisering. Den finner du her. Kapittel 7 (side 27) er om Hyperemesis Gravidarum

Alternativ behandling

Akupunktur:
Akupunktur på gravide skal kun utføre av akupunktører som har spesialisert seg på dette feltet. En del jordmødre i Norge kan bruke akupunktur og kan også sette nåler for kvalme.

Det er varierende effekt avhengig av pasientens mottakelighet for akupunktur. De som har effekt av dette viser seg å merke betydelig bedring.

Noen trenger bare et par behandlinger, mens andre trenger jevnlige behandlinger gjennom svangerskapet.

De med kraftig hyperemesis blir allikevel rådet til å gå for skolemedisinske råd og oppfølging for å få kontroll over kvalmen.

Det er viktig å merke seg at akupunktur er ansett som alternativ behandling i Norge og er derfor ikke støttet via egenandel.

Soneterapi:
Det er noen soneterapauter som har spesialisert seg på gravide. For noen kan trykk på bestemte soner være kvalmestillende. Det er usikkert hvor effektivt dette er mot kraftig hyperemesis.

Healing og annet:
Flere opplever god effekt av alternativ behandling for å ta toppene av kvalmen i den verste tiden. Det viktigste er å lytte til deg selv og prøve ut det du føler for. Det er ikke noen mirakelkur som fjerner HG helt, men det å møte et menneske som er der for deg og som prøver å hjelpe deg med HG vil uansett hjelpe deg til å se fremover. Alle reagerer ulikt på ulik behandling. Hvis det er noe du har en spesiell tilknytning til av alternativ medisin, så forsøk det gjerne! Det er viktig å sjekke at behandlingsmetoden er trygg for gravide.

De mange kvalmestillende råd:
Det er mange råd man får av både jordmor og velmenende  folk rundt seg.

Det er viktig å merke seg at mange av disse rådene kun fungerer ved vanlig svangerskapskvalme og ikke ved ekstrem svangerskapskvalme slik som hyperemesis.

Noen kan alikevel merke effekt så de blir kort nevnt her:

Seabands/akupressur – seabands brukes for reisesyke og er et bånd med en knott som trykker ned ti fingerbredder ca nedenfor håndleddet.

Ingefær – mange opplever ingefær som kvalmestillende

B6 – Noen opplever positiv effekt av å ta ekstra med B6 som vitamintilskudd før svangerskap og i starten. Maks 40mg daglig dose.

Rolig oppvåkning og tørre kjeks – Noen opplever det å stå opp rolig og tygge på noe enkelt som tørre kjeks som å være et preventivt middel mot kvalme på formiddagen.

Mange med HG  som får disse rådene føler de er til liten eller ingen hjelp for dem.

Det er viktig å ikke mase på en med HG om at disse rådene garantert skal fungere. Dette vil ofte gjøre den rammede oppgitt og frustrert hvis det ikke fungerer.

Kostholdendringer kan også bedre forløpet. Dette kan leses mer om på NHI sine sider her.